FAQ - Vanliga frågor

Ampere (A)

Ampere (förkortat A) är en enhet för elektrisk ström. Ström definieras som rörelsen av elektrisk laddning genom en ledare och mäts i ampere. En ampere definieras som den strömstyrka som flyter genom en ledare när en konstant kraft på en coulomb laddning per sekund appliceras på ledaren.

För att förstå ampere mer detaljerat kan man tänka sig en vattenström som flyter genom en slang. Strömstyrkan, eller amperet, skulle vara hur mycket vatten som flyter genom slangens tvärsnitt per sekund. Detta motsvarar hur många elektroner som flyter genom en ledare per sekund.

Enheten ampere är uppkallad efter den franske fysikern André-Marie Ampère, som gjorde viktiga bidrag till utvecklingen av elektromagnetismen. Ampere är en basenhet i Internationella måttenhetssystemet (SI) och används för att mäta ström i en mängd olika applikationer, från hushållsel till industrimaskiner och elektronik.

För att mäta ström med en amperemeter måste mätaren anslutas i serie med kretsen, så att all ström som passerar genom kretsen också passerar genom mätaren. Amperemetern kan vara en analog eller digital instrument och har en skalning i ampere för att visa strömstyrkan.

Amperet är en viktig enhet för att mäta elektrisk ström och används i en mängd olika tillämpningar, inklusive kraftproduktion, elektronik, medicinsk utrustning, industriautomation och många andra områden.
Kundsupport & order

Ställ en fråga eller lägg en order - vår kundsupport hjälper dig!

phone 075-242 43 00

Skicka e-post Skicka e-post