Bra att veta om litiumbatterier

Detta bör du veta om litiumbatterier

I denna artikel får du svar på ett gäng vanliga frågor vi får från våra kunder gällande litiumbatterier. Exempelvis om man kan parallellkoppla litiumbatterier eller om de fungerar tillsammans med solpaneler. Läs svaren nedan eller kolla på videoklippet för att lära dig mer om litiumbatterier!

Kunskap

Kan man parallellkoppla litiumbatterier?

Ja, det går alldeles utmärkt att parallellkoppla upp till 20 litiumbatterier för att på så sätt öka kapaciteten i batteribanken.

Vissa av Lileads litiumbatteier har dessutom dubbla poluppsättningar som gör det superenkelt att parallellkoppla. Koppla bara mellan plus på ena batteriet till plus på det andra och samma sak med minuspolerna. Ska du använda fler batterier använder du bara den andra poluppsättningen på samma sätt. Enklare kan det inte bli!

OBS! Använd alltid polskor när du parallellkoppllar och var försiktig när du sätter på dem så att du inte skadar polerna.

Kan man seriekoppla litiumbatterier?

Nej, litiumbatterier får inte seriekopplas. Detta är för att batteriernas inbyggda BMS (Battery Management System) inte tillåter det. Behöver du seriekoppla för att få upp spänningen i systemet ska batterier av annan teknik användas.

Kan litiumbatterier laddas med en generator?

Absolut, litiumbatterier kan laddas med generator. Dock kan varje batteri endast ta emot 100 A vardera, så om du har en generator som exemplevis genererar 300 A behöver du använda 3 st batterier o.s.v.

Kan litiumbatterier användas tillsammans med solpaneler?

Litiumbatteruier passar utmärkt tilsammans med solapaneler. Detta är för att litiumbatterier har en lång livslängd och tål många i- och urladdningar samt har en stor laddmottaglighet.

Vad gör jag om litiumbatteriet inte fungerar efter vintern?

Efter en lång och kall vinter kan det hända att batteriet inte kommer igång som det ska. Detta beror på att spänningen i batteriet har blivit för låg och BMS-systemet har slutat fungera.

Turligt nog är det enkelt ordnat genom att koppla på en batteriladdare som klarar att ladda ett helt urladdat batteri och låta den ladda upp till över 10 V. Därefter kommer batteriet att fungera som vanligt igen.

video cannot show image
Teknisk rådgivning
Martin IgnellMartin Ignell

Produktansvarig

Fordonsbatterier, maskinbatterier, batteriladdare

+46 75 242 41 36 075-242 41 36

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport & order

Ställ en fråga eller lägg en order - vår kundsupport hjälper dig!

phone 075-242 43 00

Skicka e-post Skicka e-post