Marinbatterier - så får du dem att överleva längre

Livslängden på ett marinbatteri är avgörande för varje båtägare. Ett välfungerande batteri innebär inte bara tryggare resor till sjöss utan också minskade kostnader i längden. Trots ständiga framsteg inom batteriteknologi kan ett batteri snabbt försämras utan rätt skötsel. I den här artikeln delar vi med oss av 6 effektiva tips för att förlänga livslängden på marinbatterier.

Kunskap

Olika sorter av marinbatterier

Att segla självsäkert kräver en klar förståelse för båtens väsentliga komponenter, och batteriet är självklart en av dem. Det är hjärtat som driver båten. Beroende på vilka behov båten har är det viktigt att välja rätt typ av batteri. Men vilka olika typer av batterier finns det för båtar? Genom att förstå kvalitéerna av varje batterityp kan du enklare rekommendera alternativ som passar dina kunders behov. Här nedan förklarar vi funktionerna hos de vanligaste sorterna att använda i båtar: startbatterier, cykliska batterier och förbrukningsbatterier. 

M26-80 med skugga

STARTBATTERIER

Funktioner

 • Hög effekt för korta perioder.
  Dessa batterier är utformade för att leverera hög effekt snabbt, tillräckligt för att exempelvis starta en motor. 
 • Sammansättning.
  De har generellt sett tunnare plattor för en större yta, vilket möjliggör bättre effektutgång. 

Begränsningar

 • Djupurladdning.
  Även om de är utmärkta för att starta motorer är dessa batterier inte utformade för upprepade djupurladdningar. Det är något som drastiskt skulle minska livslängden på den här typen av batteri. (I vårt sortiment har vi däremot endast marina startbatterier som tål djupurladdningar).

Läs mer om marina startbatterier »

Product picture RA12-75M-F11

CYKLISKA BATTERIER

Funktioner

 • Konstant effekt under långa perioder.
  Till skillnad från startbatterier ger dessa kontinuerlig effekt under en längre tid. Det gör dem idealiska för att driva utrustning ombord, så som belysning, ekolod och andra elektroniska enheter.
 • Sammansättning.
  De har tjockare, färre plattor, vilket gör att de kan tåla fler urladdningscykler. 

Fördelar

 • Hållbarhet.
  Dessa batterier är utformade för att tåla urladdningar till 50% av deras kapacitet och laddas om utan betydande skada. Detta gör dem till perfekta batterier för längre resor.

Läs mer om marina cykliska batterier »

Produktbild NM26-80AGM

DUAL BATTERIER

Funktioner

 • Mångsidighet.
  Som namnet antyder kombinerar dessa batterier det bästa av två världar. De kan starta motorer och driva elektriska apparater under längre perioder.
 • Flexibilitet.
  De erbjuder stor flexibilitet för båtar som behöver starteffekt och kontinuerlig försörjning av utrustning. 

Begränsningar

 • Kompromiss.
  Trots att de är mångsidiga kan dual batterier inte överträffa prestandan hos ett batteri specialiserat för en specifik funktion. Till exempel är ett cykliskt batteri fortfarande det bästa valet av elektronik för längre turer på sjön. 

Läs mer om marina dual batterier »

Divider

6 tips för längre livslängd på marinbatterier

Varje sjöman vet att varje båtkomponent måste vara i perfekt fungerande skick. Det marina batteriet kan ibland vara lätt att glömma bort som avgörande komponent. Här kommer ett par användbara tips hur du på bästa sätt kan ta hand om marinbatterier och hur du kan hjälpa dina kunder att uppnå många bekymmersfria resor till sjöss.

1. Rätt förvaring 

Det är viktigt att förvara batteriet på ett korrekt sätt då det kan påverka dess livslängd när båten är förtöjd för en paus eller dockad under en längre period. 

Temperatur.
Batterier behöver en sval, torr plats. Extrema temperaturer kan påverka dess kemiska sammansättning, vilket minskar kapaciteten och livslängden. 

Isolering.
Att placera batteriet direkt på golvet kan orsaka oväntade urladdningar. En isolerande yta, som trä eller gummi, rekommenderas. 

Frånkoppling. 
Om du tänker lämna din båt i hamn under en längre tid, se till att koppla bort batteriet. Detta förhindrar en långsam urladdning, vilket kan försvara batteriet. 

2. Regelbunden laddning

Regelbunden laddning är avgörande för batteriets hälsa. 

Full laddning.
Precis som en erfaren sjöman aldrig ger sig ut på havet oförberedd, bör du aldrig låta ett batteri laddas ur helt. Detta kan skada cellerna och förkorta batteriets livslängd. 

Lämplig laddare.
Använd rätt laddare för din batterityp. En olämplig laddare kan under- eller överladda ditt batteri, vilket orsakar långsiktig skada. 

3. Spänningsövervakning 

Håll ett öga på ditt batteris spänning - det är en bra indikator på batteriets hälsa. 

Frekvens.
Innan du ger dig iväg, kontrollera batteriets spänning. En regelbunden kontrollrutin möjliggör att du snabbt upptäcker eventuella problem. 

Ingripande.
Onormalt låg spänning kan indikera ett cell- eller laddningsproblem. I så fall är det viktigt att ingripa snabbt för att undvika betydande skador. 

4. Rengöring

Håll dina batteripoler rena för att säkerställa en bra ledningsförmåga. 

Rengöring av poler. 
Precis som du tar bort alger och plankton från skrovet på båten, så bör du rengöra batteripolerna. En stålborste är allt du behöver för att ta bort korrosion. 

Skydd.
Efter rengöring kan en lätt applicering av fett skydda polerna från korrosion orsakad av till exempel havsluft. 

5. Vibrationsskydd 

Vibrationer är något som kan skada ditt batteri ifall du har ett batteri som inte är vibrationståligt.

Säkring.
Se till att batteriet är ordentligt säkrat. Ett bra grepp minskar rörelser som kan skada de interna polerna. 

Positionering.
Om möjligt kan stötdämpande material ge ytterligare skydd mot vibrationer. Stötdämpande material fungerar också som värmeskydd eftersom det skapar mellanrum mellan batterierna eller övrigt material. 

6. Kontroll av elektrolytnivå

Om du har ett öppningsbart batteri är elektrolytnivån viktig att hålla koll på. 

Nivå.
Innan du ger dig i väg, kontrollera att elektrolyten täcker plattorna. Om inte, är det dags att fylla på. 

Använd destillerat vatten. 
Precis som du inte dricker vilket vatten som helst, har ditt batteri också sina preferenser. Kranvatten innehåller mineraler som kan vara skadliga för batteriet. Använd endast destillerat vatten för att fylla på nivån. 

Divider

Batteriboxar för extra skydd 

Vi har följande batteriboxar från Nordmax och NOCO i vårt sortiment. De praktiska batteriboxarna från NOCO är en smart batteriförvaringslösning. Samtliga batteriboxar är perfekta för installation i bil, båt, husbil, släp eller husvagn och generatorutrustning. Dessa robusta batteriboxar bibehåller sina egenskaper ner till -28˚C och är resistenta mot UV, olja, gas och andra föroreningar. Batteriboxen från Nordmax är ett bra alternativ om du har ett batteri som ofta behöver flyttas, exempelvis i och ur en båt. Denna batteribox har ett praktiskt handtag för enkel förflyttning och flera smarta funktioner som bland annat digital spänningsmätare, inbyggd säkring och USB-uttag för laddning av extern utrustning. 

Smarta laddare för marint bruk

Att hålla batteriet väl skött bör vara en prioritet för alla båtägare. En av de viktigaste tipsen som vi nämnt i den här texten är underhållsladdning av batteriet. Vissa moderna laddare, som sortimentet från Dolphin Charger, erbjuder specifika laddningscykler för att kompensera för batteriernas naturliga självurladdning, vilket garanterar deras integritet även under långa perioder av inaktivitet. Följande laddare från Dolphin Charger finns i vårt sortiment. 

Teknisk rådgivning
Martin IgnellMartin Ignell

Produktansvarig

Fordonsbatterier, maskinbatterier, batteriladdare

+46 75 242 41 36 075-242 41 36

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport & order

Ställ en fråga eller lägg en order - vår kundsupport hjälper dig!

phone 075-242 43 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Öppna chat