GS Yuasa batteri lagerbild

Historien om GS Yuasa - vår äldsta leverantör

Historien om GS Yuasa är en resa genom tiden och sträcker sig mer än hundra år tillbaka. Från det första blysyrabatteriet i Japan under tidigt 1900-tal, till att idag leverera energilösningar för rymduppdrag. Det är ingen tvekan om att GS Yuasas historia är en berättelse om innovation, engagemang och en strävan efter att skapa energi till det som verkligen betyder något.

Kunskap

Sedan Batteripoolens start har vi haft privilegiet att arbeta tätt tillsammans med GS Yuasa - en av våra äldsta och mest pålitliga partners. Nu har vi gått in i 2024 och det betyder att vi har arbetat tillsammans i ett fjärdedels sekel. Därför tycker vi att det passar ypperligt bra att börja firandet av vårt 25-årsjubileum med att berätta mer om GS Yuasa och deras historia. 

Vilka är GS Yuasa?

Året var 1917 när Genzo Shimadzu grundade det som idag heter GS Yuasa. Ursprungligen bestod GS Yuasa av två olika bolag som hette Japan Storage Battery Co., Ltd., och Yuasa Storage Battery Co., Ltd. Den historiska sammanslagningen av dessa två bolag skedde år 2004 och resulterade i GS Yuasa Corporation, vilket markerade början på en ny era inom batteribranschen. Sammanslagningen stärkte företagets position som en global ledare inom batteriteknologi och under de senaste 25 åren har vi haft förmånen att inte bara vara vittnen till deras framsteg, utan också vara en del av deras enastående resa i Sverige och Norden. 

En 100-årig resa: från pionjärer av blysyrabatterier till globala leverantörer

Historien och produktutvecklingen inom GS Yuasa tar sig hela vägen tillbaka till 1895. Det var då det allra första blysyrabatteriet tillverkades i Japan. Det tog sedan ett par år innan batterierna lanserades på marknaden, eftersom det var först år 1919 som den första försäljningen inleddes till fordonsbranschen. Sedan dess har företagets historia och teknologiska inflytande sträckt sig över generationer och kontinenter. Idag är GS Yuasa originalleverantör till världsledande fordonstillverkare som exempelvis BMW, Ford och Toyota.

Fortsätter vi resan kring årtal var det under 1950-talet som GS Yuasa började sin framgångsrika försäljning av motorcykelbatterier. Idag är GS Yuasa marknadsledande som originalleverantör till imponerande 90% av motorcykeltillverkare. Där de stolt kan lyfta fram tillverkare som John Deere, Kawasaki, Yamaha, Honda och KTM.

GS Yuasa logotyp
Yuasa och Batteripoolen firar 25 år

Industribatterier: den välrenommerade NP-serien

GS Yuasa är inte bara framgångsrika inom fordonsbranschen, de har också tagit sin välförtjänta plats inom industribranschen. Deras framväxt inom industrisektorn har varit aktiv sedan tidigt 1900-tal. Utvecklingen av Yuasas högkapacitetsbatteri för backup började redan år 1920. Men det var först år 1978 som de lanserade sin välkända och populära NP-serie för standby- och lätt cykliska applikationer. NP-serien är idag känd för sin långa livslängd och pålitlighet för bland annat säkerhets- och larmsystem, medicinska utrustningar och andra områden där tillförlitlig batteridrift är viktig.

Sammanfattningsvis har GS Yuasa en lång och beundransvärd historia - men GS Yuasas historia handlar inte bara om förflutna prestationer. Den handlar även om en pågående och ständig innovation. De kastade sig in i utvecklingen av litiumjonbatterier under 1990-talet och har sedan dess drivit fram teknologiska framsteg. Raketen H-11A som skickades upp i rymden 2015, drevs av GS Yuasas batterier, vilket illustrerar deras ambition att expandera sina gränser även bortom jorden. Idag finns GS Yuasas litiumjonbatterier installerade på den internationella rymdstationen ISS. 

Inspirerande historia - men hur ser framtiden ut för GS Yuasa?

Vi tror att flera av er håller med om att GS Yuasa har både en imponerande och inspirerande historia bakom sig. Men hur ser de själva på sin framtid? Vi är många som är övertygade om att batterier har en central roll i omställningen av energianvändning och minskning av koldioxidutsläpp. Därför passade vi på att fråga våra vänner på GS Yuasa om deras framtidstankar och fick följande svar: 

"Vi ser ett ansvar i att fortsätta vara ledande i den globala batteriteknikutvecklingen för att möjliggöra nya tekniska lösningar för samhället. Genom att optimalt fördela resurser och samarbeta med våra partners strävar vi efter att utvidga våra ambitioner för att nå detta mål".

Inom några år kommer nästa generations batterier att göra entré och med det förändras de tekniska förutsättningarna för industri- och fordonsbranschen. Kort sagt kan vi konstatera att GS Yuasa har en stolt historia bakom sig, men de har fortsatt blicken riktad mot framtiden. Målet är att fortsätta utmana gränser och forma energilagringssektorns framtid, samtidigt som de behåller sin stadiga position inom branschen. 

I två års tid har GS Yuasa drivit kampanjen "Powering What Matters". I kampanjen fokuserar de på att lyfta fram applikationer som de tillhandahåller med energi som har en stor betydelse för ett stort antal människor. De lyfter stort som smått, från sol- och vindkraftverk till hjärtat i familjebilen - startbatteriet. Vi på Batteripoolen kan inget annat än att hålla med dem: GS Yuasa har i årtionden skapat energi till det som verkligen betyder något. Nu ser vi med spänning fram emot framtiden och är tacksamma för att få vara en del av GS Yuasas innovationshistoria. 

Divider

 GS YUASAS HISTORISKA TIDSLINJE

Divider

PRODUKTFAVORITER FRÅN GS YUASA

Här kan du läsa mer om några av de mest uppskattade produkterna från GS Yuasas sortiment. 

Teknisk rådgivning
Martin IgnellMartin Ignell

Produktansvarig

Fordonsbatterier, maskinbatterier, batteriladdare

+46 75 242 41 36 075-242 41 36

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport & order

Ställ en fråga eller lägg en order - vår kundsupport hjälper dig!

phone 075-242 43 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Öppna chat